wtorek, 8 października 2013

Hiroshima kulinarnie - japońska kuchnia to nie tylko sushi

             Hiroshima słynie z ostryg i placków zwanych okonomiyaki (dosłownie: usmażone wszystko to, co lubisz), do których ostrygi można oczywiście dodać. Spożywanie okonomiyaków przyrządzonych tuż przed oczyma, to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i ciekawa przygoda.
           Blisko dworca kolejowego w Hiroshimie, na którymś z pięter niepozornego wieżowca znajduje się "Okonomiyaki Monogatari" (dosłownie "Opowieść o okonomiyakach") - aleja knajpek serwujących ten lokalny specjał. Z potrawy okonomiyaki słynie również Osaka, ale to, co w Hiroshimie nazywają okonomiyaki przypomina danie z Osaki jedynie z nazwy i sosu, którym polewają placki w obu miejscach. 
A tak wygląda akt przyrządzania okonomiyaków z Hiroshimy:
1. Najpierw należy znaleźć swoją ulubioną knajpkę i zająć miejsce przy blacie (uwaga gorące!)
Nasza majowa wycieczka do Hiroshimy z biurem Ex Oriente Lux przy blacie w Okonomiyaki Monogatari
 2. Następnie trzeba się zdecydować na to, co w oknomiyakach ma się znaleźć
Na blacie podsmaża się moyashi (kiełki soi) a pod metalowymi pokrywkami owoce morza
Placki są obowiązkowe dla wszystkich okonomiyakowych wersji

Na placki po kolei nakłada się wszystkie dodatki


I makaron, który znacząco odróżnia okonomiyaki z Hiroshimy od tych z Osaki
3. Kolejny etap to czekanie na zwieńczenie kulinarnego dzieła
Jeszcze przewrócić i prawie gotowe...

 



Ser na wierzchu (opcjonalny) przypiekany jest palnikiem
4. Gotowe! Smacznego!
Od prawej: Hania, Ela i ja oraz nasze okonomiyaki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz