Blisko dworca kolejowego w Hiroshimie, na którymś z pięter niepozornego wieżowca znajduje się "Okonomiyaki Monogatari" (dosłownie "Opowieść o okonomiyakach") - aleja knajpek serwujących ten lokalny specjał. Z potrawy okonomiyaki słynie również Osaka, ale to, co w Hiroshimie nazywają okonomiyaki przypomina danie z Osaki jedynie z nazwy i sosu, którym polewają placki w obu miejscach.
A tak wygląda akt przyrządzania okonomiyaków z Hiroshimy:
1. Najpierw należy znaleźć swoją ulubioną knajpkę i zająć miejsce przy blacie (uwaga gorące!)
Nasza majowa wycieczka do Hiroshimy z biurem Ex Oriente Lux przy blacie w Okonomiyaki Monogatari |
Na blacie podsmaża się moyashi (kiełki soi) a pod metalowymi pokrywkami owoce morza |
Placki są obowiązkowe dla wszystkich okonomiyakowych wersji |
Na placki po kolei nakłada się wszystkie dodatki |
I makaron, który znacząco odróżnia okonomiyaki z Hiroshimy od tych z Osaki |
Jeszcze przewrócić i prawie gotowe... |
Ser na wierzchu (opcjonalny) przypiekany jest palnikiem |
Od prawej: Hania, Ela i ja oraz nasze okonomiyaki |